Alt du har brug for at vide om vegansk protein pulver

At være vegetar eller veganer, er i løbet af de seneste år blevet mere og mere populært, og der er efterhånden mange danskere der har valgt de dyrerelaterede produkter fra. Protein pulver har på samme måde i løbet af de seneste år spredt sig over Danmark, og det er da sund at man skal gå glip af et træningshjælpemiddel, bare fordi man er vegetar/veganer.

Heldigvis findes der masser af mærker derude der har taget hånd m dette, og der findes nu en hel masse muligheder indenfor proteinpulver, der er 100% veganske. Du kan nedenunder læse mere om disse, og hvilke forbehold du bør tage inden du køber.

Vent, er proteinpulver ikke vegansk?

Nej, det er det desværre ikke. Mange former for proteinpulver er udvundet af komælk, og indeholder derfor ofte mælkeproteiner.

Når du søger efter vegansk proteinpulver, er det derfor vigtigt at du tjekker deres ingredienser grundigt igennem, inden du køber. Nogle mærker forsøger nemlig at sælge deres proteinpulver som vegansk, på trods af at det indeholder fx skummetmælkspulver.

Som sagt findes der til gengæld en masse mærker derude, der er begyndt at producere proteinpulver der i stedet er baseret på fx sojamælk, og generelt i stedet indeholder sojamælk, i stedet for komælk. Selv indenfor denne underkategori af proteinpulver, findes der hele fire forskellige former for vegansk proteinpulver, der udtrækker deres proteiner fire forskellige steder fra. Der er derfor også fordele og ulemper ved alle, og i sidste ende handler det derfor om at finde den type proteinpulver der føles bedst for dig og din krop.

De fire former for vegansk proteinpulver

Som nævnt i ovenstående afsnit, er den mest kendte form for vegansk proteinpulver sojaprotein. Sojaprotein er det man kalder et komplet protein, da det indeholder et højt niveau af alle de nødvendige aminosyrer, og derfor også har et højt indhold af aminosyrer forgreninger – også kendt som BCAA. Dette betyder at det er nok at tage dette proteinpulver for sig selv, da det indeholder alle de aminosyrer kroppen har brug for.

En anden form for vegansk proteinpulver er hamp protein. Hamp protein er tæt på at være et komplet protein, men rammer lidt for lavt indenfor alle 9 aminosyrer kategorier, udover Tryptophan.

Et vegansk proteinpulver der har samme problem, er ris-protein. Ris-protein er heller ikke helt et komplet protein, da den på trods af at have en masse af de andre gode aminosyrer, slet ikke har nok Lysine.

Ærteprotein sejler i samme båd, da proteinpulveret mangler Tyrosine og Methionine.

Det man kan gøre når man arbejder med ikke komplette proteiner, er simpelthen at blande proteinpulveret, men et andet proteinpulver der indeholder de aminosyrer det andet mangler. Fx er ærteprotein og ris-protein en rigtig populær blanding, da ris-protein indeholder aminosyren Lysine, som ærteproteinet har masser af. Som en ekstra bonus synes mange at teksturen på de to proteinpulvere spiller godt sammen, og udover at de så ender ud med at indeholde de aminosyrer du har brug for, så smager de simpelthen også bare godt sammen.

Add Comment