Prøv svømning af – og få et bedre velvære

En god svømmetur kan gøre underværker

Motion er meget vigtig for vores krop. Det gælder både for det fysiske og mentale. Får vi ikke nok motion, har vi ikke nok energi til at holde gang i kroppen psykisk. Derudover kan for lidt motion være med til at gøre os stressede, hvilket kan have en stor påvirkning på det mentale. Hvis du har oplevet at få en rigtig god omgang motion, ved du også, hvor meget overskud det giver dig mentalt. Motion kan derfor være en afgørende faktor for, at du kan føle velvære.

Motion er faktisk grundstenen for rigtig mange ting. Her er svømning en rigtig god form for motion. Svømning har det hele. Det er nemlig en af de motionsformer, der slår virkelig mange fluer med et smæk. De store muskelgrupper arbejder, konditionen bliver bedre, og teknikken sætter koordination og hjernen på prøve. Og så øger det oven i købet smidigheden, hvis du kaster dig ud i brystsvømning eller rygcrawl.

Men svømning er teknisk krævende, og derfor kræver det flid og øvelse, hvis du vil være god og udholdende. Grundlæggende er der fire forskellige stilarter inden for svømning. Den letteste er brystsvømning. Den sværeste og absolut mest krævende er butterfly. Midt imellem ligger rygcrawl og crawl.

Svøm dig slank

Forbrændingen er også høj, når du svømmer, men du skal dog over et vist antal meter, før det for alvor batter i kalorieregnskabet. Selv om det føles hårdt, fordi det er en anderledes sport, end du er vant til, rasler kalorierne ikke af, bare du springer i vandet. For en trænet svømmer går der måske et par kilometer, før forbrændingen topper, for en nybegynder er det måske 500 meter. Men så går det også stærkt.

Som motionssvømmer forbrænder du i snit mellem 5,5-7,0 kalorier pr. min. Er du derimod elitesvømmer, ligger forbrændingen helt oppe omkring 8-12 kalorier i minutter. I sammenligning skal en motionssvømmer altså svømme mellem 3,5 og 4,5 timer for at forbrænde 1500 kalorier, mens en elitesvømmer kan nøjes med 2¼-3 timer i bassinet. Disse tal er cirka tal. Din kropsvægt er nemlig uhyre vigtig for, hvor stort dit energibehov er ved forskellige aktiviteter.

Men selv om svømning batter både i forhold til kondition og forbrænding, er det også en oplagt sport, hvis du er skadet eller plaget af problemer med leddene. I forhold til forbrændingen er det nemlig en af de mindst belastende motionsformer, fordi du hverken får stød eller vrid i kroppen, når du bevæger dig i vandet.

Add Comment