Hvad er hypnose?

Hypnose

Ordet hypnose stammer oprindelig fra græsk latinske ord hypnos, som betyder søvn. Teorien har i praksis eksisteret i mange år, men har først indenfor det sidste årti for alvor slået igennem i Danmark som en alternativ behandlingsform. Det er svært at give en helt konkret definition af hvad hypnose er og hvordan det fungerer, aller bedst kan det måske beskrives som en slags dagdrømmeri. Det er en form for trancetilstand, hvor man kun er modetagelig overfor de signaler og påvirkninger hypnotisøren sender. Hypnose er derfor i høj grad baseret på samarbejdet mellem den der skal hypnotiseres (patienten/klienten) og hypnotisøren eller hypnoterapeut. Pointen er, at bevidstheden skal tage en pause, så underbevidstheden for én gang skyld kan få lov til at tage over. Netop det at komme i større kontakt med sin underbevidsthed er hensigtsmæssigt, hvis man ønsker at ændre noget i sit adfærdsmønster eller psykiske tilstand. Hypnose hjælper med til at fjerne den kritiske faktor, eller rettere det beskyttende filter langt de fleste af os er født med. Problemet er at det filter også holder fast i de negative vaner og tanker, som det på nogle tidspunkter kan være sundt at få gjort op med.

Hypnose som terapiform

Som sagt anses hypnose i dagens Danmark som en udbredt alternativ behandlingsform, særligt som en slags terapi. Hypnose bruges også i nogen udstrækning som smertebehandling, rygestop, vægttab, mod allergier og som behandling af diverse forbier. Det er især hensigtsmæssigt til at få fat i nogle indre følelser, som man selv kan have svært ved at indkapsle eller ændre på.

Vær dog opmærksom på, at vi mennesker reagerer forskelligt på at blive hypnotiseret. Der er de såkaldte ”højt hypnotiserbare” en lille gruppe af befolkningen, som reagerer nemt og kraftigt på hypnose. Modsat er der de ”lavt hypnotiserbare”, der faktisk slet ingen påvirkning har af hypnosen. Slutteligt er der de almindelige hypnotiserbare, den gængse dansker, som kan modtage hypnose men ikke opnår en helt dyb trance tilstand.

Gennem tiden har man diskuteret meget om hypnose  reelt virker –  og i så fald hvordan det kan bevises. Forsknings resultater har dog vist ved hjælp af en hjernescanner, at der sker en ændring af hjernebølgerne, når en person hypnotiseres.

Hvor kan man få hypnose?

Hypnose gives af en autoriseret hypnotisør eller hypnoterapeut. Vælg med fordel en behandler som du har stor tiltro og tillid til, en der får dig til at føle dig tryg og i gode hænder.  Er du eksempelvis bosat på Sjælland, så er der gode behandlingsmuligheder både i Næstved og flere steder i Storkøbenhavn.

For at hypnosen skal fungere optimalt, så skal du vælge behandler med omhu. Søg information på nettet, eller spørg dig frem blandt venner og familie. Hypnose fungerer nemlig kun i praksis, hvis du formår at give dig hen til ham eller hende der hypnotiserer dig. Tit og ofte er de personlige anbefalinger de bedste, her kan du nemlig trække på erfaring fra en eller nogen som du stoler på.

Add Comment