Hvad dårlig søvn gør for dit helbred

Søvn er vel bare søvn? Eller er det? Der er stor forskel på, om du sover godt eller dårligt om natten. Faktisk har forskere lavet en undersøgelse på 30 tvillingepar, hvor det viser sig, at cellerne i din krop ældes hurtigere, hvis du kronisk sover for lidt. Det er derfor bestemt ikke lige gyldigt, om du får en god nats søvn, og hvis du sover dårligt om natten, er det på tide at gøre noget ved det.

Hver 10. dansker sover dårligt om natten

I 2015 blev en undersøgelse foretaget, hvor det viser sig, at det faktisk er ca. 10% af alle danskere, der kronisk sover dårligt om natten. Dette lyder måske ikke katastrofalt, men netop derfor er det også så vigtigt at belyse, hvad der egentlig sker med kroppen, når du sover for lidt. Hvis du sover mindre end 7 timers uforstyrret søvn, eller hvis du har meget dårlig liggekomfort, der giver dig en dårlig søvn, så er det faktisk bevist, at dine celler begynder at fungere markant dårligere, hvilket er grunden til, at en dårlig søvn påvirker ens helbred så meget.

Nærmere bestemt er det antallet af de såkaldte mitokondrie-DNA-kopier i dine blodceller, der bliver færre af, hvis du sover dårligt. Disse er en direkte afspejling af, hvor godt dit cellenetværk fungere, og jo flere af disse du har, desto bedre fungerer dine celler, og dets mere frisk er din krop.

Dårlig søvn kan medføre reduceret levealder

Mitokondrierne bliver også kaldet for din krops kraftværk, da det er den, der producerer hovedparten af den energi, du har brug for i løbet af en dag. Når du får reduceret mængden af disse grundet dårlig søvn, så er det derfor ikke uden betydning, og du bør gøre noget ved problemet. Der er flere ting, du kan forsøge for at give dig selv en bedre nattesøvn.

Først og fremmest skal du undersøge dit søvnmiljø. Hvis det eksempelvis er en dårlig topmadras, eller for den sags skyld hvis din topmadras bare ikke passer til dig, så kan dette være årsagen til dine søvnproblemer. Det behøver selvfølgelig ikke at være topmadrassen, den er gal med. Det kan også være ting såsom din dyne, pude, boxmadras eller bare dit søvnmiljø generelt. I værste fald kan nedsat søvn nedsætte din levealder, så det gælder om at tage kvaliteten af søvnen alvorligt.

Dine rutiner kan give dårligere søvn

En helt anden faktor, der kan spille ind i forhold til dårlig søvn, er dine rutiner. Hvis du har tendens til at se TV eller sidde med mobil eller iPad den sidste time inden du skal sove, så kan dette forringe din søvnkvalitet, hvilket igen kan føre til ringere søvn. Hvis du sover dårligt om natten, og hvis du har kroniske søvnproblemer, bør du eventuel kontakte en søvnspecialist eller din læge, så i sammen kan finde en løsning på de problemer, der er årsag til din dårlige søvn. Der kan du få hjælp til at analysere årsagen til den dårlige søvn, hvilket i sig selv er en stor hjælp i forhold til at løse søvnproblemet.

Add Comment