Tandkroner kan give dig det perfekte smil tilbage

Flot smil

Dine tænder er en stor del af dit udtryk. Et attraktivt udseende hænger nært sammen med et flot hvidt smil. Så hvad gør du hvis dine tænder ikke er så pæne som du gerne ville have? Især hvis du ikke er helt ung, kan det være svært at præstere et tandpastasmil.

Tandkroner kan være en stor hjælp, hvis du tilhører generationen med fyldninger og halvødelagte tænder. Det er faktisk muligt at få en flot og hvidt smil igen på trods af slidte tænder.

Hvad er tandkroner og hvornår kan de hjælpe?

En tandkrone har to funktioner. For det første beskytter den den oprindelige tand og for det andet giver de et smukt udtryk af sunde, flotte tænder.

Når du får en kronebehandling på en tand, betyder det at en tand, der er svækket bliver restaureret. Man placerer en slags hætte (kronen) omkring den beskadigede tand. Denne krone ligner en flot og helt naturlig tand. Tandkronen er lavet i et meget stærkt og yderst holdbart materiale – oftest keramisk. Dermed sikrer den at den originale tand ikke går i stykker – udover det flotte udseende.

Hvornår er en fyldning ikke nok?

Normalt, hvis du har et hul i en tand, vil tandlægen lave en fyldning. De fleste voksne danskere har prøvet dette før, og går rundt med én eller flere fyldninger i tænderne. Ofte er det mere end nok at reparere huller i tænderne med fyldninger, men af og til er tænderne så beskadigede, at det ikke er muligt at gøre andet end at sætte en tandkrone på tanden for at beskytte og bevare den.

En anden ting er at man tidligere især hos skoletandlægerne ofte greb til at behandle huller i tænderne med store sølvfyldninger, hvor man borerede meget af tanden ud. Det er der mange voksne danskere, der har problemer med i dag. Sølvfyldningerne har den kedelige egenskab, at de kan udvide sig og trække sig sammen løbende og dermed lægger en ekstra pres på tanden, der med tiden kan gå mere i stykker.

Det samme gælder for kindtænder, der er blevet rodbehandlet. En rodbehandling gør tanden meget porøs og skrøbelig, og her vil en tandkrone være en rigtig god idé, hvis ikke tanden skal gå til med årene.

 

One Response

  1. Skibby Tandlægehus juli 5, 2019

Add Comment