Tandpine – hvad kan jeg gøre ved det?

Langt de fleste har prøvet at have tandpine, og ved, hvor smertefuldt og ubehageligt det kan være. Så snart tandpinen opstår, er det med at komme afsted til tandlægen, så der kan blive kigget på det. Der kan være flere årsager til, hvorfor smerten opstår, men i langt de fleste tilfælde kræver det behandling. Så der er ingen undskyldninger for ikke at komme afsted til behandling af tandpine i København, så hurtigt som muligt!

Hvorfor opstår tandpine?

Nogle af de mest almindelige grunde til smerter i tænderne er, når man har huller, også kaldet et cariesangreb. Dette sker når hullet, hvor bakterier stortrives, er blevet så dybt, at det er tæt på tandnerven. Man vil opleve en jagende smerte, og i nogle tilfælde vil tandpinen være konstant, men den kan også komme og gå. En anden mulighed er, hvis det ikke er så lang tid siden, at man har fået lavet en fyldning i en tand. Her kan nerven være blevet en smule irriteret. Denne type smerte går ofte i sig selv igen.

Hvis ens tandhals er blottet, vil man opleve smerter, når man indtager noget koldt eller varmt i form af isninger. Det kan også være at et stykke af en tand er brækket af, og en nerve dermed er blottet. I nogle tilfælde kan en revne i tanden, også kaldet infraktion, forårsage dette.

Man kan også have smerte eller følsomhed i tandkødet, hvilket ofte skyldes en visdomstand, der ikke er vokset helt frem. For det meste er der ikke plads til, at tanden kan vokse frem. Den kan være delvist eller helt dækket af tandkødet. Der hvor tanden er, kan der opstå en infektion under tandkødet, da bakterier ophober sig her, og det ikke er muligt at rengøre stedet. Infektionen kan være mild eller ganske alvorlig, og sprede sig til kæben og ansigtet. Der kan desuden opstå en byld pga. infektionen.

Funktionssmerter er en anden form for tandpine, der skyldes betændelse omkring tandens rodspids. Den kan opstå pga. et cariesangreb, et slag eller lignende. Nerven er død, og da nervevævet er i opløsning, forårsager det en infektion i tandens rodspids. Man vil opleve en meget øm tand, især når der bankes på den, eller ved tygning. Behandlingen er i dette tilfælde en rodbehandling.

Vent ikke med at søge hjælp, når tandpinen opstår

Der kan altså være mange grunde til, hvorfor man har ondt i tænderne, og der findes mange muligheder for behandling af tandpine i København. Men hvorfor er der så nogen, der vælger at lade det stå til i alt for lang tid?

Desværre er der mange, der lider af tandlægeskræk, og derfor vil undgå et besøg hos tandlægen for enhver pris. I nogle tilfælde kan der være økonomiske årsager. Man bør dog søge tandlægehjælp, så snart smerten opstår, da det hurtigt kan blive værre. I sidste ende vil behandlingen være længere og mere smertefuld, jo længere tid man venter. Man risikerer også at få varige mén. Desuden er tandpine ofte en uudholdelig tilstand, der gør det umuligt at fortsætte dagens gøremål.

Add Comment